24 Aralık 2021 Cuma

"Gülmek yaraları iyileştirmeye iyi gelir" dedi adam

                                                       



                 Fotoğralar Eskişehir yıllar önce okul gezisinden
                                                      Bahar

                                                Bedava

Bedava yaşıyoruz, bedava;
Hava bedava, bulut bedava;
Dere tepe bedava;
Yağmur çamur bedava;
Otomobillerin dışı,
Sinemaların kapısı,
Camekanlar bedava;
Peynir ekmek değil ama
Acı su bedava;
Kelle fiyatına hürriyet,
Esirlik bedava;
Bedava yaşıyoruz, bedava.

 

                             Orhan Veli Kanık


      Kadın sorguladı. En son ne zaman kahkaha atmıştı. Ondan da vaz geçti. Yüzüne on iki dişi gösteren gülümseme olmuş muydu? Evet dostların yanında fotoğraf çekilirken, çocuklarını görünce, eşi mutlu olunca her insanın hayata bakışı farklı. Hastanın iyileşmesi. Sevdiğinin telefonu, annenin sesi. Hapisten çıkan kişinin  özgürlüğüne kavuşma. Çocuğunun işe girmesi. Karnesinde ummadığı öğretmenin verdiği güzel not. Yaptığı icat... Uzun zaman sonra arkadaşına rastlama... Sonra yaşam hay huyu içinde suratı insanın asıldığını görmek niye acaba?            

        Kumandayı eline aldı. Kanalları dolaştı. Sürekli şiddet, Erkeğin ya da kadının elinde silah. Komedi aradı yok. Kitaplarına bakmak için dolabı açtı. En altta Aziz Nesin çekip aldı, sayfaları karıştırdı. gözleri de görmüyordu. Gün aydınlığını aradı camı açtı sabah ayazının kokusunu içine çekti. Ciğerleri açıldı. Okumaya başladı.  Bir yandan gülüyor diğer yanda düşünüyordu. Okudukça daha da strese girdi.

         Gitti bir daha kitaplığın başına Umberto Ego'nun Gülün Adı kitabını eline aldı yanlış hatırlamıyorsa. İçeriği, gizem, polisiye, gerilim. Bazı papazların öldüğünü ellerinde de leke olduğunu anımsadı. " Yasak kitap komediye adanmıştı. Fakat kutsal kitap gülmeyi yasaklıyordu." Aristoteles'in komedi adlı eseri okuyanlar ölüyordu. İnsanlar meraklı ölümler artmasına rağmen okuyorlardı.

        Eskiden hafta sonu komedi dergileri alırdı. Bir zamanlar fırt diye dergi vardı. Gidip bakmalı hangi dergiler var.

         İnternetten 2021 nin yerli ve yabancı komedi filmlerine baktı. Listeyi izlemek için sıralama yaptı. Haberleri açtı. Döviz ile yattı döviz ile kalktı. Tansiyon birden on sekiz oldu. Sonra birden 8 düştü . "Galiba ölüyorum" dedi. Bir ses "şimdi iyi zamanlar biraz daha bekle ölmek kurtuluş."

        Kendini biraz iyi hissedince önce pazara, sonra markete uğradı.  Kredi kartını elden geldiğince az kullanıp peşin para alışveriş yapayım dedi. Bir baktı cebindeki para bitmiş. Bir aldıklarına baktı baktı...

       Eve dönünce ilacını aldı. Bir saat sonra ölçtü on iki. Rahatladı. İlacı azalmıştı.  doktora gidip yazdırmalı. Ya bu ilaç bittiyse ben ne yaparım. Bu da iyi gelmemişti kaygı düzeyi yükseldi. Dur dedi. kapat tv. telefonu. Parka in kuş sesi dinle. Karın yağmasını, çiçeğin açmasını,

       Ya da komşuya git çocuğunu sev. Aklına Cem Karaca'nın bedava yaşıyoruz şarkısı geldi.

        Çöpün yanında evsiz gördü ateş yakmış ısınmaya çalışıyor. Eve geldi elektrik kesik tüh son ödeme tarihini geçirmişti. Bu ay ikinci defa elektrik borcu gelmişti. Eşine seslendi bu akşam ne yiyoruz? Dolapta dünden kalanları ısıttı. Üzerine  peynir ekmek yanına çay "oh be" dedi. Şimdi köyde olsaydık sobayı yakar ısınırdık. Köyde hayat kolay değildi. Eniştesi aklına geldi. Köyleri gezmeyi severdi. Onlarla sohbet ederken "ne güzel hayatınız var. Süt yumurta taze üzerine bal, tereyağı." Evin hanımı seslendi. Bunların ardında poh var poh var, emek var öyle kolay değil."

        En iyisi bu gidişle gülecek halimiz kalmamış yanımızdaki insana iyi bakalım, yakınımızdaki insanlara "iyi ki varsınız" diyelim. "Sizi seni seviyorum." Bu satırları okuyup sıcacık yorumları ile sizlerde iyi ki varsınız.

Haydi gülümse. 


 

          




17 yorum:

  1. ay sen de sen de iyi ki varsıın, hayattan kesitler güzel olmuş :)

    YanıtlaSil
  2. Gökyüzü bedava gerçekten iyi ki...
    iyi ki yazmışsınız...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Ahmet Ozan bedava olan şeylerin değerini bilelim.

      Sil
  3. Siz daha iyi bilirsiniz, algıda seçicilik en kötü zamanlarda bile işe yarar. Ruh ve beden sağlığına çok ihtiyacımız var bu ara. Algımızı ona göre yönlendirelim bence de:) Sevgiler.

    YanıtlaSil
  4. Selam Zeugma Bazı yerler kurgu. Tabii sürekli gergin değiliz. Hayatta etkilenmemek mümkün değil. Ama diğer yandan vdenge olayı var. Sevgiler.

    YanıtlaSil
  5. Hayat zor ama insanlar var yanımızda.. Çiçekler ve çocuklar da.. Sanat var en güzeli, doğa var sonra. Geçecek bence..
    Gülmek; çok önemli. Bazen gülüp geçebilmek de..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selam şirine seni takip etmeye başladım. Yorum kısmın kapalı herhalde. Ya ben gerginliği seven birisi değilim bardakta dolu boş değil bardak olmasından dolayı o bardağa yüklediğim anlamla değerlendiriyorum. Hayat hep kahakaha ha ha hii değil. Farklı yönü de var. Acı elem hastalık neresinden baktığımıza bağlı. Sevgiler.

      Sil
  6. Sevgili Zehra,
    Gülmek yaraları iyileştirmeye iyi gelir sözünün bir benzerini İspanyollar şöyle söylermiş "ekmek, tüm acıları iyileştirir" .
    Sevgiler çok. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selam Ekmekçikız farklı başlık atacaktım. Birden bu geldi. Sizin yazdığınızı bilmiyorum. O da güzel. İyi yıllar.

      Sil
  7. Mutluymus gibi yapmak bedeni kandirmiyor.Huzunle ve nezaketle gulumsemek guclu durus icin yeterli.Mutsuzlugumuzu kendimizden gizleyemeyiz.Ama yalandan gulmek yerine deli gibi gulerek sinir bosaltmanin daha yararli olduguna inaniyorum.Benim icin Eksi Sozluk bu anlamda bulunmaz bir kaynak.Onca sikintiya ragmen ya da belki bunun icin bitmeyen bir mizah gucu oldugunu gormek de iyi geliyor.Oyle komik ifadeler oluyor ki kendini tutamiyor insan.

    YanıtlaSil
  8. Selam adsız isminiz nedir? Haklısınız bir şekilde zihni bir şekilde boşaltmak gerek. Çeşitli yöntemler var deli gibi gülmek niye olsun içinde bol kahkaha barındırmak güzel. Ekşi sözlük bazen bakarım bir daha deneyeyim. Sevgiler.

    YanıtlaSil
  9. Google bir kaç muzo var hangisi siz olabilirsiniz?

    YanıtlaSil
  10. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  11. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar.
      Anlıyorum. Yorum değil başlıklı yorumlar paylaşımınızla alakalı olmayıp, sadece bilgi amaçlı yazıldığı için silebilirsiniz.

      Sil

Ne okuyoruz? Babamın Tenekeleri Zehra Konukman'ın ilk kitabı

                                                                                                                                            ...