8 Mayıs 2021 Cumartesi

Annem

 

                                                


              ÇOCUKLUK


Affan Dede'ye para saydım,
Sattı bana çocukluğumu.
Artık ne yaşım var, ne adım;
Bilmiyorum kim olduğumu.
Hiçbir şey sorulmasın benden;
Haberim yok olan bitenden.

Bu bahar havası, bu bahçe;
Havuzda su şırıl şırıldır.
Uçurtmam bulutlardan yüce,
Zıpzıplarım pırıl pırıldır.
Ne güzel dönüyor çemberim;
Hiç bitmese horoz şekerim!


Cahit Sıtkı TARANCI


      Bu sabah dilimde ve zihnimde bu şiirle uyandım. Çocukluk günleri ile beraber annemde yanımda olacaktı. Biliyorum ki sadece anılar ve hatıralar var. Ne çocukluğa dönebilirim. Ne de annemi görebilirim. Ne de sesini duyabilirim. Meğerse ne kıymetliymiş o günlerimiz. Varlığı yetiyormuş. Kavga etsek te annemle. "Ben anneme gidiyorum." demek ne güzelmiş. Atlayıp trene binsem memlekete gitsem çalsam kapıyı sürpriz yaptım. "Ben geldim annem seni görmek istedim. Özlemişim seni" desem kaygısız günlerime dönsem ne güzel olacak.

      "Bu sabah yine erkenden uyandım. Annemin aramızdan ayrılalı bir yıl olmuştu. Çiçeklerimi annemin gözüyle selamladım. Ardımdan yüzümü yıkadım. "Aynaya baktığımda belki annemi görürüm" diye uzun uzun kendime baktım. "Hangi yanım anneme benziyor" diye. "Bekledim aynalardan çıksın yanıma gelsin" diye. Çayımın son yudumunu çiçeklerin karşısında içtim. Kasımpatlarla sohbete daldım. Gülüm bu mevsimde son bir defa açayım dedi. Onu okşadım annemin ellerini tutar gibi. Kahvaltıyı hazırlarken içeriden seslenişini hatırladım. Kızım bir kabaklı omlet yapsan deyişi kulaklarımdaydı. Onun sevdiği kabaklı omleti yaptım. Bugünkü yemek menümde nohut yemeğiydi. Bir misafir gelecekse hemen akşamdan ıslatır nohutu. Sabahleyin biz kalkıncaya  kadar sobanın üzerinde pişer nohut yemeği her tarafı sarar kokusu. Uykudan uyandığımda kızardık "nohut kokusu sarmış her yanı" diye. Şimdi o nohut kokusunu arıyorum. Her tarafı sarsın. Belki de nohut kokusu onu bana getirecek. Gelmeyeceğini biliyorum. Ama bugün ben de nohut yemeği yapacağım tıpkı annemin yaptığı gibi. Etrafı kokutacağım sanki onun kokusu sarmış gibi yapacağım. İçeriden seslenişini hatırlayacağım "Yanında birde kesme makarna ile çorba yap" deyişini. Onun sesini telefonlarda duymasam da teyzelerimi arayacağım halini hatırını soracağım. Anacığıma sorar gibi. Eşimin teyzesini ziyarete gideceğim. Anamın evine gider gibi. Münevver teyzeden rica edeceğim bir helva kavuruver anamın ruhu için.
       Bu satırları yazarken hem ağlayacağım hem annemi hatırlayacağım resimlerine bakacağım birer birer. Evlendikten sonra annemden masa örtüsü örmesini istemiştim .Teyzemin kızıyla ortak örmüşlerdi. Yıllarca ben kullandım. Sonra annem. Şimdi tekrar aldım. Masa örtüsü olarak kullanıyorum. Annemin ellerini hatırlayacağım ilmek ilmek dokumasını. "Kızım yalnızım beş çocuk hiçbiriniz yoksunuz, babanda evden çıkıyor dolaşıyor. Ben de yalnızlığımı kuran okuyarak geçiriyorum" deyişini hatırlayacağım. Babamın ölümünde hasta yatağında babam için hasta haliyle ilahi okuyuşunu hatırlayacağım. Babamın son nefesini vermeden önce ki o becerisi aklıma gelecek .En zor zamanlarda annem baş etmeyi bildiyse ben de yaşamımda zor anlarımda annemi hatırlayıp onu gibi becerikli olacağım. Hoş çakal annem." 13.11.2012 yılında yazdığım yazı.

   ANNE SEVGİSİNİ YÜREĞİNDE TAŞIYAN BÜTÜN KADINLARIN ANNELER GÜNÜ KUTLU OLSUN.

16 yorum:

  1. Mekanı cennet olsun.
    Annelerimiz her yaşımızda çok kıymetli. Çok içten bir yazı olmuş.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler mehtAp evi kapanınca insan daha hüzünleniyor anneler gününüz kutlu olsun. Sevgiler.

      Sil
  2. Allah rahmet eylesin. Kayıplar zordur. Ne güzel bir anneniz varmış. Onlarla geçirilen her an çok kıymetli. Hislerinizi çok iyi aktarmışsınız.

    YanıtlaSil
  3. Sizin de Anneler Günü'nüz kutlu olsun.

    Şanslı çocuklara ne güzel ki iz bırakıyorlar. Sonra anneden anneye uzayıp giden ne güzel bir gelişim oluyor bu; hatta bir Önder özelinde ülkeleri yüceltiyor ve geliştiriyorlar:)

    İyi ki anneler var!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Buraneros teşekkürler güzel kelimeler güzel düşünceler için. Sevgiler.

      Sil
  4. Allah rahmet eylesin, mekânı cennet olsun Inşaallah. Anne gibi olmak onun gibi kokmak hepimizin derdi, beni aglattiniz ama güzeldi..

    YanıtlaSil
  5. Ne güzel anılar bırakmış size giderken. Mekanı cennet olsun ve eminim size bakan ve onu tanıyanlar sizin aynada görmeye çalıştığınız benzerlikleri net olarak görüyorlardır :)

    YanıtlaSil
  6. Ne kadar da içten, derinlerden gelen duygular bunlar... Kalbim titredi okurken. Söz konusu anneyse hele bir de yoksa artık, aksi mümkün mü zaten?
    Ben de annemi kaybedeli 11 yıl oluyor. Zaman içerisinde o büyük, o tarifsiz acı yerini koca bir boşluğa bırakıyor. Yeri asla dolmayan, dolmayacak olan bir boşluk.

    En büyük gailesi evlatları olan, kendini yavrularına koşulsuzca adayan, merhametli, şefkatli, sevgi dolu bütün annelerin günü kutlu olsun. Ebediyete intikal edenlere Allah rahmet eylesin, mekanları cennet olsun. Dualarımız onlarla 🙏🤚


    YanıtlaSil
  7. Teşekkürler YILDIZ anne kız anlaşma, ama yeri doldurulamaz. Tüm ölmüş ve yaşayan anneler ve içinde annelik hissedenler anneler günü kutlu olsun. Sevgiler.

    YanıtlaSil
  8. Toprakla buluşan tüm anneler nurlar içinde uyusunlar. Çok duygulandım okurken. Evet ne güzel günlermiş .....
    Sizinde Anneler gününüz kutlu olsun.sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  9. Teşekkürler Gezgin Kova.Sevgiler.

    YanıtlaSil

Bahar mı geldi? Hani nerede?

                                                                                                   21 mart nevruz bolluk bereket, gün eşitli...