11 Şubat 2024 Pazar

Unutulmayan inci taneleri

 

                                               




                                               Köyde baharın ayak seslerini hatırlatan çiğdemler

      " İstiridye içine kaçan kumu yabancı ve tehlikeli madde olarak algılar ve kendini korumak için bu yabancı maddeyi ürettiği katı, sert, parlak ve güçlü madde olan sedef mineraliyle sarmaya başlar. Zamanla istiridyenin kendini korumak için ürettiği sedef minerali kumu güçlü bir taş haline getirir ve bu taşa 'inci' denir.

           İşte bizim inci taneleri grubumuz böyle oluştu. Emek zaman gerekti. Bir okulun öğretmenler odasında başlayan tanışıklığımız  tıpkı incinin oluşum öncesindeki kum tanesi gibiydik. Kimimiz çok parlak, kimimiz sessiz bir köşede mat, kimimiz köşeli, kimimiz kare. Her birimiz  kumun içindeki ayrı taşlar. Hayat bizi şekillendirdi. Bazen fırtına gördük, bazen yağmur, bazen kar, hiçbirimiz yılmadık. Hayattan kopmadık. Acımızı kendi içimizde yaşadık.

           Bugün eğer bir masanın etrafındaysak, konuşmalara eşlik eden kahkahalar varsa o vaz geçmeyişimizdir. O istiridye içindeki sedefin bizi koruyup saklamasıdır. Sedef parlaktır hem karada hem suda bulunur o "incinin annesi "dir.  Bana hayatta en güzel armağanlardan hangisidir? diye sorsanız "unutulmayan inci taneleri "nin saçtığı ışığın içinde  o gizli kalmış dostlukların nefesinde yaşayan , basit yalnız kum tanelerinin telefonun ucunda, iyi günde ve kötü günde aradığım gerçek arkadaş ve can dostlarıdır derim. Parıldamalarına gerek yok. Benim gönlümde hepsi en parlak yıldızdan bile daha parlaktır. Etrafındaki insanlara öyle ışık saçarlar ki görmeniz için gönül gözünüzün açık olması.

        Öğretmen arkadaşlarımla bir buluşma sonrası etkilenerek yukarıdaki yazıyı  yazdım.

        Füruzan roman, şiir, deneme, çocuk edebiyatı, edebiyatın farklı türlerinde çok eser vermiş yazar sonsuz yolculuğuna çıkmıştır. 

           " Toplumun ezilmiş, hakkı yenmiş, duyarlıklı iç dünyaları keşfedilmemiş insanlarını yazmıştır." 

             Füruzan yaşamını kaybetti. Eserleri ile ebedi yaşayacak.

         

          

15 yorum:

  1. Merhabalar.
    Baharın habercisidir çiğdemler. Ama biz hep çiğdemleri memlekette Mart ayında görürdük. Şimdi mevsimler kayınca Şubat ayında görmeye başlamamız gayet doğal geliyor. Çünkü ne kar yağdı, ne yağmur ve ne de mevsim soğuklarını hissedemedik. Sonumuzu hiç iyi görmüyorum. Allah hayırlısını versin.

    İstiridye örneği ile okuldaki öğretmenler odası halini tasviriniz çok güzeldi. Etkilendim. Ben, her ne kadar öğretmen olmasam da memuriyet hayatımın çeyrek bölümü okullarda geçtiği için öğretmenler odasının ne demek olduğunu çok iyi bilirim.
    Gerçek arkadaş ve can dostlar ve dostluklar gibisi yoktur. Çıkar, menfaat yoktur, çok mütevazi ve alçak gönüllülük esası vardır. Arkadaşlık ve dostluk ilişkisinde karşılık beklenmez. Ama arkadaşlık ve dostluk da kendiliğinden karşılık bulur. Ne güzel dostluklardır; saftır, samimidir ve gerçektir. İki yüzlülük yoktur.
    Cenab-ı Hakk tüm güzel insanları güzel insanlarla karşılaştırsın. Tüm iyi insanları iyi insanlarla karşılaştırsın. Çünkü, iyi ve güzel insanlar bunu hak ediyor.
    Selam ve saygılarımla.

    YanıtlaSil
  2. Duygulanarak okuduğum, düşündüğüm bir yazı. Öğretmenler Odalarının özü aynıdır ancak her yöreye özgü küçük farklılıkları da vardır. Her kurumdan farklı anılar kalır geride.
    Füruzan çok sevdiğim bir yazardı. Parasız Yatılı unutamadığım bir kitaptır.
    Çiğdem çiçeği, baharın simgesi bir çiçek Bugün Sevgili Ceren'in bloğunda da çok duygulanarak okudum.(Günün Tortusu )
    Sevgiyle.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Makbule Öğretmenim. Sevgiyle kalın.

      Sil
  3. Güzel bir yazı olmuş, öğretmen değilim ama öğretmenlerimi hep çok sevmiştim öğrenciyken,sonra çocuklar okula başlayınca saygım bin kat arttı diyebilirim, çok meşakkatli bir iş.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. mehtap hele nöbet günü eve geldiğimizde yorgunluktan ölürdük. Yine de en sevdiğim öğrenci ve öğretmenler. sevgiyle kalın.

      Sil
  4. Bir meslektaşınız olarak çok hoşuma gitti böyle bir ortam sağlayıp görüşmeye devam etmeniz. Çiğdem bana hep çocukluğumu hatırlatır. Okul çıkışı arkadaişarımla çiğdem topladığımız zamanları..

    YanıtlaSil
  5. Selam sayfama ve bloğa hoş geldiniz. Sizi blog dünyasına baktım bulamadım. meslektaşla tanışmak hoş oldu. Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  6. Ne güzel anlatmışsın.

    YanıtlaSil
  7. hıhım ivit inci taneleri dizisi de iyi gidiyor :)

    YanıtlaSil
  8. Bu ay ne çok değerli insanı kaybettik değil mi..

    YanıtlaSil
  9. Ne kadar güzel, duygu dolu bir anlatım olmuş; sevgiler 🥰🌺

    YanıtlaSil

Ne okuyoruz? Babamın Tenekeleri Zehra Konukman'ın ilk kitabı

                                                                                                                                            ...