27 Temmuz 2021 Salı

Ayancık

                                                








        Bayram kalabalığın azaldığı kentin yerlilere kaldığı zamanı özlemek. Kuyruklar, araba konvoyları, park edecek yeri kapma telaşı içinde geçen günler.

       Yaz ve özellikle bayram tatilleri insanların tek bildiği deniz ve ucuz bir tatil anlayışı. Yakın kentler, moda olan kentler. Değişen bayramlar değişen tatiller.

     Gönlümüzdeki neşenin yerini hüznün aldığı, gülmeye hasret gönüllerin bir nefes mutluluk demesi gibi hayat geçiyor içine tatiller, bayramlar sığdıramadığımız günler. Umudun bitişi gibi yeni umutlar mı aramaktayız. Ülkenin her yanı deniz olsa ne olur. Doğu Karadeniz'de deniz ile sahil arasına çektiğimiz setlerden, Marmara'yı kirletip musilajların sardığı , Akdeniz beton yığını elimizde kalan  son sahiller Ege. Yakında orayı mahvederiz. Gölleri dereleri kuruttuğumuz gibi.

      Soluk almak için aynı zamanda eşimin kitap tanıtım panelindeki konuşması nedeniyle Karadeniz'in hırçın dalgalarının bitmediği yeşilin her türlü tonunu içinden geçtiğimiz virajlı yollardan Ayancık'a vardık.

        Hemen panelin yapılacağı Atatürkçü düşünce derneğine gittik. yaz sıcağında insanların denize ara verip umuda takılması sonucu ummadığım kalabalık vardı. Yine de her panelde aynı insanlar olsa da Ankara içinde genelde bin ya da iki bin kişi arasında geçen gösteri, panel, kitap fuarları bir yerden muhakkak tanıdığa rastlıyorsun. Ya da yeni insanlarla tanışmak yeni dostluklar için açıyorsun kalbini.

     Kırk yıl önce kırk yıl sonra Ayancık .Volkan Atılgan'ın hazırladığı Ayancık'ın Halkçı belediye başkanı Hasan Kaya 1977-1980 dönemi. 

        Bir yerde seksen dört yılı  bir hayata içine sığdırmak. Toplumcu belediyeciliği yeniden hatırlamamıza yol açan Hasan Kaya ile yapılan röportaj.

        Nasıl bir heyecan nasıl bir çoşku, nasıl bir hafıza. Hasan kaya ve sevgili eşi Sevim Hanım kızı ve damadını tanımak ayrı bir mutluluk. 84 yaşında olmasına rağmen içindeki  heyecanı bitmeyen insanlara hayranım.

                                            

                                         


        Tatil; gezip görme, yeni yerlerin, yeni bilgilerin, yeni insanlarla tanışıp hayata farklı gözle bakabilmektir. Şimdi kitabı okumaya devam. 

     


12 yorum:

  1. karadeniz'in halkçı belediye başkanları vardı bir zamanlar. biri de maçka'da büyük amcamdı...yaşayanların ömrü uzun olsun, vefat edenler nurlarda yatsın...

    YanıtlaSil
  2. Ayancık'ı görmüş ve çok beğenmiştim. Bir şehir için belediye başkanının önemi çok büyüktür. Dalyan gibi adammış. Görüntüsünden belli zaten çalışkan ve iyi bir insan olduğu. Hâlâ yaşıyor olması, sizin de ailecek bir araya gelip vakit geçirmiş olmanız ne güzel.

    YanıtlaSil
  3. Selam Şule bazı insanlar toplumda iz bırakır. Ne güzel amcanızın halkçı belediye başkanı olması.Sevgiler.

    YanıtlaSil
  4. Zeugma selam, Ayancık güzel bir deniz şehri. yeğenim 23 yıldır orada öğretmenlik yapıyordu. bu yıl tayin istedi.İz bırakan aydın ve toplumcu yöneticiler ihtiyacımız var. Bu kişiler bir elin parmaklarını geçmeli. yarınları kuracak insanlar onlar. Evet çok keyif aldım. Hasan kaya ve ailesi ile tanışmaktan. Sevgiler.

    YanıtlaSil
  5. En sevdiğim ilçelerden biri, Sinop'tan çıkıp da o güzergahtaki yolculuğun hangi yerleşimi güzel değil ki!:) Çatalzeytin'inin plajları mesela, Ayancık'tan öteye yeşillikler içinden gidilen çok keyifli virajlı yollar, sonra Amasra, hangi birini sayayım ki:) İyisi mi susayım.:) Sevgiler...

    YanıtlaSil
  6. ayancık, adını bile duymamışım, yüzmeye güneye gitmekten herhalde :)

    YanıtlaSil
  7. Buraneros Karadeniz her bir yeri harika. Bir sne Çatal ettin üzerinden Sinop'a gelelim dedik. Eşim deniz göreceğim dedi. Sisten ne deniz görebildik. Yol virajı ama manzara güzeldi. Sevgiler.

    YanıtlaSil
  8. Sevgili Deep Sinop'un en güzel ilçelerinden biri. Sevgiler.

    YanıtlaSil
  9. Her gördüğüm yanıma kar deyip yollara düşesim var benim :(
    Her yer öyle hızla değişiyor ya da yok oluyo ki. Ayancık'a da gitmeli, Gerze'ye de.

    YanıtlaSil
  10. Selam Tülin bak yangınlar var her yer değişiyor. Yollarda olalım.Sevgiler.

    YanıtlaSil
  11. Ayancık'ı biliyorum hatta kalmışlığım da var. Sinop'un her yeri ayrı güzel. Tatil tanımınızı da çok beğendim bu arada. Emeğinize yüreğinize sağlık 🧿👏👏😊🤚

    YanıtlaSil
  12. görmek istediğim bir yer, iyi okumalar:)

    YanıtlaSil

Üç kozalak iki taş

                                                                                           Spderman                                         ...