9 Ağustos 2019 Cuma

Romanya Transilvanya 1

         Bükreş ve Romanya'yı çok görmek istiyordum. Ramazan bayramında  tura katılıp görmek istdiğim yerlerede dolaştık. Bayram dolayısıyla kalabalık olan Kapıkule'den değil daha tenha olan sınır kapsından geçtikten sonra yeşilin içinde henüz çok şeritli yolların yapılmadığı orman dokusu içinde yol aldık. Hem Bulgaristan hem Romanya çok yeşil bir ülke yeşili o kadar seviyorlar ki her iki ülkenin bayraklarında var. Her iki ülke yemyeşildi.  Doğasını bayrakların taşıyan ülke. 
       Gezmek yeni bir yer görmek beni mutlu ediyor. Kendim için bir şey yapmış oluyorum. Neden Romanya ve Bugaristan "Ankara'dan olsun" dedik "Yakın mekan olduğu için otobüsle gidelim" dedik ancak Yakın mekanları İstanbul çıkışlı almak daha karlı.
       Neden Romanya "Sanki tarihi daha bozulmamış bir yer olarak düşündüm." Gerçekten eski şehirlerde tarihi doku bozulmamış. Bulgaristanın Sofya ayağı eksik kaldı. İnşallah bir başka gezide o bölgeyi gezmiş oluruz. Eminim son baharda çok güzel olur. Kaleleri eski şehirleri ile Romanya denilince googleda  Çavuşesku ve Drakula diye bir not var.
        Benim için ise tarihi koruma yeşil düz bir ova aklıma ilk gelenler.Romanyada Çavuşesku ve Drakula' nın izleri gezi boyunca etkisini hissettik
                                                                  Romanya
           Romanya Avrupa Birliği’nin 9. büyük devletidir. Başkenti Bükreş’tir. Bükreş aynı zamanda ülkenin en gelişmiş şehridir. Bükreş “küçük prens” anlamına gelmektedir. Ülkede tarımsal üretimde ilk sıradadır. Avrupa’da en çok insan fosillerine bu ülkede rastlanmaktadır. Tarihi ve doğal güzelleri oldukça fazla olan bir ülkedir. Bu açıdan Dünya Gezi ve Turizm Konseyi'ne göre turistlik açısından hızla büyümekte ve 4. sırada olmaktadır. Tuna Nehri Romanya için oldukça önemlidir. Ayrıca Avrupa ülkeleri arasında petrole en fazla sahip ülkedir. Resmi dili Rumence'dir. Sınır bölgelerinde Macarca ve Almanca’nın konuşulduğu da görülmektedir. Romanya seküler bir devlettir. Hâliyle resmi bir dini yoktur. Bununla beraber Romanya’da Ortodoks kilisesine rastlanmaktadır. Ayrıca diğer en fazla dini tercihler Roman Katolik dini olarak görülmektedir. Ülkenin iklim şartları Karadeniz’e kıyısı olması sebebiyle ılıman ve karasal iklim özelliklerini taşımaktadır. Ülkede dört mevsimde yaşanmaktadır.
        Bulgaristan ve Sırbistanile olan sınırının büyük kısmı Tuna Nehri ile çizilen Romanya’nın, Tuna’nın bir kolu olan Prut Nehri ile de, Ukrayna’nın güneyi ile olan sınırı ve Moldova’nın tamamı ile sınırı çizilir.
                                                               Çavuşesku
1918 yılında doğdu. On bir yaşında ayakkabı çıraklığı yapmak üzere Bükreş’e geldi. Bir çok işçi hareketinde yer aldı. 1936 ve 1940 yılları arasında bir müddet hapis yattı.
1939 yılında bir başka komunist olan Elena Petresku ile evlendi. 1947 yılında II. Dünya savaşını takiben, Romanya’da tam olarak iktidarı ele geçiren Komünist parti iktidarında tarım bakanlığı ve Silahlı Kuvvetler Bakanlığı yardımcılıklarını yürüttü. Daha sonra Komünist Parti’nin ikinci adamlığına kadar yükseldi. Politburo’da önemli görevler aldı. Komünist lider Gheorghiu-Dei’nin 1965 tarihinde ölümünden sonra, ülkenin yeni lideri ve Devlet Konseyi Başkanı oldu.
1960’larda Romanya’yı Varşova Paktı üyeliğinde çıkardı. Bu kendisine Batı’da daha sempatik bakılmasına yol açarken o ülkeyi militanvari yöntemlerle idare etmeye devam etti. Gizli Polis serbest düşünce ve medya üzerinde çok sıkı kontrol uygulamaya başladı. 1982’de ülkenin tüm ürünlerini, kötü yönetim nedeni ile oluşan borçları ödemek üzere ihracata yönlendirdi. İç piyasada her şeyi karneye bağladı. Ülkedeki bu uygulama, ciddi yiyecek, giyecek ve ilaç sıkıntısı yarattı. Halk açlık sınırında yaşamaya başlarken kendisinin lüks ve ihtişama dayalı yaşamı ise devam ediyordu.
Doğu Bloku’nun göçmesi ile birlikte Çavuşesku’nun iktidarı sallanmaya başladı. 1989 yılında Çavusecu, Macar asıllıların yaşadığı Timaşvar’da gösteri yapan halka ateş açılmasını emredince, başlayan devrim hareketi dalga dalga yayıldı. 1989 yılının Aralık ayının yirmi ikisinde karısıyla birlikte kaçmaya çalışırken yakalandı. Noel günü yargılanarak karısıyla birlikte idam edildi.


                                                          Bulgaristan  Veliko Tarnavo

                                                                   Bükreş
                                       Çavuşesku tarafından yaptırılan Parlamento Binası,
Günümüzde parlamento binası olarak kullanılan bina Çavuşesku’nun bir başka ürünü. Ülke ekonomisinin bu bina için çar çur edildiğini söylesek yalan olmaz. Yüksek bütçeli, görkemli fakat bir o kadar da abartılı olan “Büyük Saray” Guinness Rekorlar Kitabı’na göre, dünyanın en büyük sivil yönetim, en pahalı yönetim ve en ağır binasıdır. Tamamen Romanya’dan çıkan hammadde ile inşaa edilen bina dünyada Pentagon’dan sonraki ikinci büyük binadır.






                                                       Bükreş sokakları



                                                                Zafer Takı,

8 yorum:

  1. Metehan da interrail gezisinden yeni döndü, en çok Bükreş'in kalelerini sevmiş :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fotoğraflara bakınca kaleler ve bozulmamış kentler çok güzel yerler.

      Sil
  2. Çok güzel bir gezi olmuş :)

    YanıtlaSil
  3. Işınonur fotoğrafları düzenlerken ne çok anı var dedim. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  4. merhaba
    annem Bulgaristan doğumlu tam 51 yıl önce Türkiyeye gelmişler yıllardır bir fırsat bulup annemi de alıp gidemedik bulgaristana genelde romanya ile beraber turlar ve iki ülkede de turistlere yönelik ciddi hırsızlık vakaları oluyor diyorlar biraz ondan da geciktirdik galiba

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok yeşil yerler evet bu turda Romanya ağırlıklı

      Sil
  5. heey hangi tur ve kaç euro idi söleseneee. güzelmiş bükreş transilvanya kale şato iyimiş görmelii :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selam Deep biz Ankaradan yamaç turla katıldık ama İstanbul ağırlıklıydı jolly tatil Com vb vardı İstanbul çıkışlı 299 euro sevgiler

      Sil

Üç kozalak iki taş

                                                                                           Spderman                                         ...