3 Ekim 2018 Çarşamba

ERTELEME SANATI

                       
                         " Bugünün işini yarına bırakma, mümkünse ertesi güne bırak"
sözü beni gülümsetti.
                     1.Çankaya Belediyesi Kitap buluşmasının düzenlediği kitap fuarından aldığım kitaplardan bir tanesi Erteleme Sanatı. Okumaya bu kitaptan başladım. Hemen etkisini gösterdi. Halı yıkamaya gidip halıları almalarını hatırlattım. Daha önce uğramıştım. Gelmemişlerdi. Uzun zaman ara verdiğim blog yazısını yazmaya karar verdim.
                   
       Zaman uçup gidiyor. Yaz bitti. Sonbahardayız. Eylül bitiyor. Bugün Ankara o kadar sıcaktı ki fuar dönüşü çok terlemişiz. Bir an önce kendimizi serin eve bıraktık.
       Kitabı okudukça aslında bazı işleri ertelerken arada bazı önemli işleri yapıyoruz.Tembellik, miskinlik değil. Zorunlu işler, önem sırasına göre yapılması gerekenler. Bazende kendime tatil ilan edip o gün yapılması gereken işleri bir sonraki gün yapmak vb. Bugün yorulmuşum domates almaya İlker pazarına gidecektim. Onun yerine çarşambaya Sokullu pazarına gitmek gibi. Elma sirkesi yapacağım onun yerine elmaları kurutmak .Üç günde elmalar kurudu. Çok hoşuma gitti. Kış için atıştırmalık. Elma sirkesi yapmak daha uzun meşakkatli. Yarın planıma alayım.
        Şu anda dışarıda fırtına ve bardaktan boşanırcasına bir yağmur var.
        Şimdi arkadaşımla yaptığım telefon sohbetinde yaş aldıkça yapacağımız işler arttı. Biz güçten düşüp yorulduğumuz için erteleme yapıyoruz. Gerçekten gitgide daha çok iş daha mükemmel şekilde yapmak istiyoruz. Ama eski ben olmadığımız için erteleme yapıyoruz.Akşam üzeri torunların okuldan gelirken karşılama ,kreşten alma onlarla kaliteli zaman geçirme.
          Hafta içi yada hafta sonu Kızılcahamam'a yakın dağ evi aldık. Bir saatlik yol . Alışveriş ,gidince temizlik yemek. Sıkılmaktan vazgeçtim. Oturmaya vakit bulamıyoruz. Yeşile bakmak ,doğanın içinde bulunmak, sincapları izlemek, kuş seslerini dinlemek, kasımpat ya da mevsim çiçeği dikmek...
          Yeni alışkanlıklar, yeni durumlar ,yaşam kalitesini artırıcı faaliyetler...
          Halan koşuşturmak hoşuma gidiyor. Yaşamın tek düzeliğini kırmak farklı uğraşlar bulmak, bunun yanında zorunlu yapılan işler.
          Bilgisayar dünyası ,sanal alem. Örnekler çoğaltılır.
         Eşim Ankara dışına panel için gitti.Gece üç'de döndü.Sabah kalkınca gazete yazısını yorgun olmasına rağmen yazmayı ertelemedi. Çay kahve kuru yemiş tabaklarını hemen toplar. Ben de "topladığım yıllara say" derim.
          Bazı insanlar aklına ne gelirse hemen yaparlar.
          Sevdiğim işlerde erteleme yapmam. kendime vakit ayırma ,kendim için alış veriş yapma, yürüyüş yapma. kısaca kendimi ödüllendirme.
          Yemek yaparken ilk önce en pratik yemekleri yaparım. En zor zaman alacakları erteler keyfim olunca yaparım.
           Lise yıllarında matematikten problem çözerken başım ağrırdı. Matematik dersini buna rağmen çok severdim.
           Bazı işler vardır ki ertelemeye gelmez. "Seni seviyorum" demek için beklemeye gerek yok.Birini aramak için nedene gerek yoktur.
           Bazen bazı işlere başlamak uzunsa zamana yaymak iyi olur. Ertelediğim işlere bu yazıdan sonra gidip ucundan da olsa başlayım.

                                         






6 yorum:

  1. Bu yazı iyi geldi. Kendime yeni bir öncelikler sıralaması yapabilirim. Çok teşekkürler :))

    YanıtlaSil
  2. Keşke ertelemesek, son günlerde kendime direndiğim en önemli konu bu galiba... Bugün biraz daha düşünmeliyim bu yazının üzerine...Bol huzurlu günler diliyorum...

    YanıtlaSil
  3. Teşekkürler Ecehan ertelediğimiz işlerin bitmesine.Sevgiyle kalın.

    YanıtlaSil
  4. Artık bizim yaşlarda pekte kasmamak lazım diye düşünüyorum. Tabi belli bir programa uyuyorum. Bazen de akışa bırakmak iyi geliyor.

    YanıtlaSil
  5. SEL Yayıncılık kitaplarını seviyorum. Kişisel farkındalığı yükseltecek, hayata katma değer yaratacak kitap, belgesel ve diğer konulardaki yorumlarıma linkten ulaşabilirsiniz. https://forestofnoreturn.blogspot.com

    YanıtlaSil

Bahar mı geldi? Hani nerede?

                                                                                                   21 mart nevruz bolluk bereket, gün eşitli...