3 Ocak 2016 Pazar

Salvador Dali İspanya


Yılın ilk yazısı ne olmalı diye aklımdan  geçirirken sonunda karar verdim. Bu yazı uzun zamandır zihnimdeydi.Bana göre delilik ile dahilik ince bir çizgiyle kesişir.Salvador Dali'nin müzesini gördüğüm zaman içimden vay demiştim. Hem yaratıcı hem de zır deli.
İspanya gezisinde son durağımız Barcelona'ydı. Orada da Salvador Dali'nin müzesinin yer aldığı Figueres kentine gittik. Fransa sınırına yakın bir yerdi.İyi ki gitmişiz diye düşündüm. Yoksa ne zaman fırsat bulup gidecektim.Ama tekrar aynı yerleri fotoğraflara baktıkça görme isteğim çoğaldı.Bir daha fırsatım olsa yine giderim.
                                                                       Figueres kenti




 Salvador Dali;(1904-1989) Katalan sürrealist ressam. Gerçeküstü eserlerindeki tuhaf ve çarpıcı imgelerle ünlenmiştir. En iyi bilinen eseri olan Belleğin Azmi,ni 1931'de bitirmiştir.Dalí hayatı boyunca, sanatıyla olduğu kadar eksantrik giyimi, davranışları ve sözleriyle de dikkat çekmiş. Kötü şöhreti geniş kesimlerce tanınmasında rol oynamıştır.Sadece eserleriyle değil yaşam tarzı, kişiliği, düşünceleriyle ve farklı görünümüyle de dikkat çekmeyi başarmış bir ressamdır. Onu herkesten ayıran ve tüm dünya tarafından karakterize olmuş bıyığıyla ve sıra dışı tavrıyla dünya üzerinde bir ekol olmayı başarmış bir isimdir.
                                             Meşhur tablosu Belleğin Azmi.Yatak odasında asılı.
 Bugün Dalí'nin eserlerinin büyük çoğunluğu, Figueres'deki Dalí Tiyatro ve Müzesi'nde bulunur. Florida'nın St. Petersburg kentindeki Salvador Dalí Müzesi, Madrid'deki Reina Sofia Müzesi ve Los Angeles'taki Salvador Dalí Galerisi de sanatçının yüzlerce eserini barındırır.

                                                                      Müzenin önü

                                                                  Müzenin içindeki bahçe




 Karısı Gala'ya hayran aynı zamanda kıskanç bu tabloda ancak çok yakından çektiğimizde karısının tablosu belli oluyordu.
Salvador Dali'yi elbette eşi Gala'yla yaşadığı ilişkiler, dünyada yaşanan politik değişimler de oldukça etkilemişti. Dali'nin sansasyonel tavrı, söylediği sözler tabi ki sanatını etkiliyordu. Her ne kadar politik tavrı değişim göstermiş ve insanların ve sanatçıların tepkisini çekse de yaptığı sergiler daha dikkatle izlenme olanağı bulmuştur. Onun farklı yapısı, dikkat çekici sözleri hatta bazen kötü bir üne kavuşması bile onun dolaylı reklamını yapmış ve bir çok insana ulaşmasını sağlamıştır. Gala'nın ölümünden sonra resim yapmayı nerdeyse bırakan Dali bir süre sonra son olan Serçenin Kuyruğu adlı tablo eserini yaptı. Dalí, 23 Ocak 1989'da kalp yetmezliğinden öldü ve Figueres'te Salvador Dali Müzesi mahzenine gömüldü.










Gerçeküstücülük Akımı’yla neredeyse özdeşleşen, Salvador Dali’nin (1904-1989) anılarından ve düşlerinden esinlenerek yaptığı resimlerinde eriyip akan saatler, gövdesinde çekmeceler taşıyan insanlar, boşlukta uçan eşyalar yer alır. 
Elimde çok fazla resim ve video var. Ancak bir bölümünü aldım. yazıların bir kısmı googledan. Bazı yerlerde notlarım fotoğraflar oldu. Burada sadece küçük bir kesit. Özet vermeğe çalıştım. 
Not :fotoğraf üzerine tıklarsanız görüntüler daha güzel.

19 yorum:

  1. bu sene ispanyaya bir gusto turu yapacağım
    bahara

    YanıtlaSil
  2. İspanya güzel ülke .İyi gezmeler Handan.

    YanıtlaSil
  3. Harika ya. Benim de çok görmek istediğim yerlerden biri, umarım giderim :)

    YanıtlaSil
  4. İnşallah giderseniz. İspanya çok güzel biz mart başı 7 -14 mart arası gittik .Çok güzel bir zamandı.

    YanıtlaSil
  5. Merhaba,çok keyif aldım okurken.Mart ayında bir İspanya turu var katılabilirsem ve tabii tur programına yakın yerdeyse mutlaka gitmek isterim.Sevgilerimle..

    YanıtlaSil
  6. Asis teşekkürler Fransa sınırına yakın bir yer.Gitmenizi tavsiye ederim. Birde rehber eşliğinde daha iyi geziliyor. Rehber bize serbest zaman verdi. Pek keyif alamamıştık.

    YanıtlaSil
  7. Hepsi çok güzel... Delilik dahilik arasındaki o çok ince çizginin varlığına ben de inanıyorum. Çizmenin, yazmanın, üretmenin bir cinnet anı olduğunu dahi düşünmüşümdür çoğu kez. O an ya da o anlarda insan gerçekliği unutuyor ve başka bir alanda, zamansızlık kavramıyla, rahatsızca bir şeyler üretiyor... Özellikle dinozor başının yer aldığı o resme uzun uzun baktım ve birçok şey geçti içimden. Yeni yılın ilk yazısı olmayı hak etmiş yayınınız. Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  8. Kalemderi ben teşekkür ederim.Güzel övgünüz için.En sondaki resim yatak odası aslında daha geniş açılı fotoğraf var onuda ekleyeyim.

    YanıtlaSil
  9. Turuncu ağırlıklı, parçalanmış bir hayvan bedenini andıran, yerde de bir dinozor başı bulunan resmini diyorum sondaki resim değil biliyorum :)

    YanıtlaSil
  10. Düşünmek Lazım bence delilik Dediğimiz şey aslında ruhumuzu özgürleştiren bir ruh durumumu. Meden iyi sanatçılar hep delilik sınırında ya da normalden farklı Yaşar, hisseder ve görürler.... Bu konuda karakocun sanatcı Tanımı her acıdan beni tatmin ediyor. Sanatçı cennetteki güzellikleri bir sekılde hatırlayıp Dünya'nın sinirli malzemesıyle cennette gördüğü mükemmelliği ifade etmeye çalışan ama hiç bir zaman bunu başaramayan kişidir. Dali de eserlerinde içindekileri bize aktaramamanın ve ona ulaşamamanın Acısını yaşamıştır bence ... Teşekkürler bu güzel yazı ıcın.

    YanıtlaSil
  11. Bayıldım, ben olsam ne yazardım diye düşündüm. :) Galiba Dali'yi konuştururdum. :D Bir gün buralara gidersem mutlaka ne hissettiğimi ve Dali'yi de yandan ya da karşımda benimle konuşurken düşleyeceğim. Fotoğraflar harika. Mutlu senelere.:D

    YanıtlaSil
  12. Tophane-i Amire'deki sergisine gitmiştim seneler evvel. Müthiş bir hayal gücü ve üretkenliği var. Görebildiğiniz için şanslısınız.

    YanıtlaSil
  13. Harika gerçekten... :) Ve ben de beklerim Kafa'ya, sevgiler, iyi günler... :)

    YanıtlaSil
  14. Evet Kalemderi o resimde bende ölmüş hayvanı çağrıştırdı.
    Bize her yer okul ben teşekkür ederim.Bahçe perim Dali'yi konuşturmak benim açıdan zor hayatını ,resimlerini iyice bilmek hakim olmak gerekir.Rehberin yorumları var bazı resimlerde.Önemli olan bizim hissettklerimiz zaman ve mekana göre resimleri algılamamız değişiyor.Size de mutlu seneler. Yazdan kalan evet görmek gerek .Sevgiyle kalın.

    YanıtlaSil
  15. Ben de İspanyolca dilini öğrenmek istiyorum aslında. Ya 1. sınıfta yada 2. sınıf olması lazım sınıf öğretmeni sergisine getirmişti. Adamın ismiyle deli diye dalga geçiyorduk :)

    YanıtlaSil
  16. son yazıma bi baksana yaaaa :)

    YanıtlaSil
  17. Merhaba, o kadar akıcı olmuş ki şıp diye bitti, devamını aradı gözlerim. Biraz daha anlatın n'olur :)

    YanıtlaSil
  18. Semih Bey İspanyay'ya giderken sözlük aldım .10 yada 15 kelime ezberleyeyim dedim ancak teşekkür kelimesinin dışında aklımda almamış .yaştan ve ihtiyaçtan olabilir. Gökçe videoyu koymaya çalıştım başaramadım. İnşallah tekrar denerim. Deeptone tekrar teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  19. benimde çok görmek istediğim müzelerden biri. bu arada blog keşif etkinliğinden geliyorum sizi takibe aldım bana da bekliyorum bloğum http://efsaninseruveni.blogspot.com.tr/ bloğunun

    YanıtlaSil

Bahar mı geldi? Hani nerede?

                                                                                                   21 mart nevruz bolluk bereket, gün eşitli...