18 Ocak 2016 Pazartesi

Hiç bir gökyüzü diğerine benzemez

Akşam saatleri yağmurdan sonra bulutlar dağıldı. Işık oyunları içinde Ankara'ya tepeden baktım. Hemen fotoğraf makinasını alıp bu anı kaydetmeliyim dedim.Sanki titiz bir hanımın elinden çıkmış gibi temizlenmişti.
 Fotoğrafları düzenlerken Ankara'nın dikine büyümeye başladığınına üzüldüm.Yıllar önce Manisa'nın Kula ilçesinde eski evleri gezerken evlerin içinde oturanlar ile sohbet etmiştim. Çocukluğumu geçirdiğim evlere ne çok benziyordu. Teyze şöyle demişti.-Evladım senin çok hoşuna gidiyor ama sürekli bakım istiyor.Bahçe badalanmalı, çatı tamir olmalı. O zaman düşünmüştüm. Benim için güzel olan bir başkası için güzel değildi. Toprak yetmedi. Evlerimizi gökyüzüne çıkaralım.

                              Ankara Kale' si ve çevresi. Burada da bir tane göğe yükselen bir bina var.

                                                    Gençlik Park' ı ve çevresi.


                                                              Öveçler ve Balgat arası
                                   Bundan yedi yıl önce bu binaların büyük bir kısmı yoktu.

                                               Ön kısmı Sokullu arka kısmı Konya yolu
Fotoğraflara baktıkça zaman içinde değişimin boyutları ortaya çıkıyor. Ankara'nın Konya yolu Çukurambar ,Öveçler bu değişimden nasibini alıyor.Benim çoğunlukla sürekli geçtiğim yerler.(Batıkent, Eryaman, Çayyolu ,İncek ,Ümitköy,Şentepe,hava alanı yolu Pursaklar  tüm hızla betonlaşıyor)  Kentleşme dikine olmaya başladı. Aslında yazmak istediğim başkaydı. Gökyüzünün güzelliğinden dem vuracak hiçbir gökyüzünün bir yerde okumuştum diğerine benzemediğini yazacaktım. Fotoğraflara baktıkça kentteki değişimin yönünü ele aldığımı farkettim. Üniversitede çağdaş feşlsefe dersinde Şahin Yenişehirlioğlu beton binalarda oturduğumuzu her yerin betonlaştığını söylemişti. Şimdi ise  yeni kentlerin dikine olduğunu , gökyüzüne yükseldiğini git gide topraktan uzaklaştığını fark edince elimde olmadan değişimin nasıl kısa bir sürede oluştuğunu gördüm. Bu binaların otopark, trafik, çevre kirliliği su,kanalizasyon sorunlarını beraberinde getirdiğini bu faktörlerin göz önüne alınarak bir planlama yapılmalı diye düşünmekteyim. Ankara gitgide İstanbul'a benzemeye başladı. Şimdi dışarıya baktığımda ışıklar içinde akşamın karanlığında ışıl ışıl bir Ankara . Gece bütün çirkinlikleri  sildi.
NOT;Sadece bizim ülkemizde değil Batum, Paris'te de benzer yapılar mevcut.

15 yorum:

  1. Ne doğru bir sözdür "Ankara dikine büyüyor..." Gece çoğu zaman çirkinlikleri geçici süreliğine de olsa örtüyor. Geceleri sevme sebeplerimden biri de budur. Fotoğraflar çok güzel, ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  2. İstanbul'un da güzelim silüeti gitti .. Gitgide çirkinleşiyor şehirler.. Ne yazık..

    YanıtlaSil
  3. Evet Handan hele İstanbul dev binalar nefes alamayacağız gitgide.

    YanıtlaSil
  4. Etkileyici bir başlık, güzel bir yazı :)

    YanıtlaSil
  5. Güzel bir seyahat oldu bizim için Ankara. Bütün şehirler ve kasabalar da dikine dikine gidiyor. Şehir planlamacıları genel olarak en azından estetik mimariyi de düşünseler. Daha keskin değil, daah yumşak, oval ve global değerlerle yapılar ve şaheserler üretseler de biraçqzcık olsun insan yüreğine dokunsalar.

    YanıtlaSil
  6. Nedensiz Yazar, Teşekkürler.Tülin teşekkürler . Profösör haklısınız en azından daha estetik olabilir.

    YanıtlaSil
  7. Çok içim acıdı yazınızı okurken benim çocukluğumun, gençliğimin geçtiği şehir rüyalarımı süsleyen tek katlı evler, kokusunu unutamadığım ayaz kokan çamaşırlar daha neler neler.......
    Çok güzel bir başlık çok doğru bir yazı kaleminize sağlık.

    YanıtlaSil
  8. Teşekkürler gezgin kova
    Artık gökyüzünüde göremeyeceğiz bu gidişle.

    YanıtlaSil
  9. dikine büyüyo ne demek anlamadım ki. ankara çok severim yaa. istanbula gelmeden önce beğendiğin karşısında oturuyodum yaa kızılırmak caddesinde, dedeman oteli sokağı. o üstten foto nerden çektiniz kii :)

    YanıtlaSil
  10. Deeptone Sokulludan çektim.Evim Ankara'nın batısı ,kuzeyi ve kuzey doğusuna bakıyor.
    Şimdi yeni kentleşmenin adı bu .Aa bende o sokakta oturdum. Irmak Kız öğrenci yurdu. Kızılırmak sokak hangi yıllar.

    YanıtlaSil
  11. sokullu biliyom yaa. dikmeni de biliyom. beş sene önce oturdum kızılırmak sokakta. ihlas holdingin karşı köşesi. büyülü fenerin köşesi. kızılırmak sinemasını biliyom. sölediğin diğer sinemayı bilmiyom ki.oturduğm evin altında pasta fırını var bir market var yanında da kreş var onun yanında da orta dünya adlı kafe vardı. tam karşımda otopark çıkışı. karşımda ramazanda yemek veriyolardı üstte kocatepe camiinde :)

    YanıtlaSil
  12. Deeptone beğendiğin karşısı evin altındaki pasta fırınını biliyorum.Yarın o sokapğa gideceğim.bir bakayım.Dikmen'in pararleli SokulluSiz yakın zamanda otuemuşsunuz sanırım.Sevgiler

    YanıtlaSil
  13. eveeet yakın zamandaaaa :) ama o dediğiniz sinema ile yurdun yerini merak ettim amaa. nerdeydileer :)

    YanıtlaSil

Bahar mı geldi? Hani nerede?

                                                                                                   21 mart nevruz bolluk bereket, gün eşitli...