24 Haziran 2014 Salı

Yaşamın denetimi bizim elimizde mi?

Tabii ki evet diyeceksiniz. Hem evet hem hayır.  Ben de diyorum ki;.denetimi elimize alıp kontrol etmek istiyoruz. Cinsiyetimizi biz belirleyemiyoruz. Kadın  ya da erkek olarak dünyaya geliyoruz. Var olanı değiştirmek istersek çok zorlu bir mücadele içinde olmamız gerekir. Ya da kadın olarak dünyaya geldik . Kadın olarak dünyaya geldik ancak ikinci sınıf fert olmaktan kurtulup ben de varım demek istiyoruz yine mücadele gerekiyor. İçinde bulunduğumuz kültürü, değer, yargılarını değiştirmemiz lazım; ayrıca bize öğretilen roller ,alışkanlıklarla uğraşmamız gerek.Bir de içimizdeki vicdan ile uğraşmamız lazım. Doğumdan itibaren insan yaşamını  kendi elinde bulundurmak istiyor. Bazen hastalıklar,içinde bulunduğumuz çevre sürekli engelliyor. Batı da kadın olmak ayrı doğuda kadın olmak ayrı. Her şeyi bilmek de  uygulamak da farklı. Kitapları okuyoruz. Bilinçleniyoruz. pratiğe gelince sürekli engellerle karşılaşıyoruz. Bir engelle karşılaşınca ya devam et ya da kaç metodunu kullanıp bir süre bazen soluklanıyoruz.
Dört günlük Sinop gezisi yaptım.Eşimin nükleere hayır paneline gittik,  hava yağmurluydu. Çok kalabalık değildi. Güzelim doğa için mücadele etmek istiyoruz. katılan kişi sayısı belli. Biz konuşuyor biz dinliyoruz.
               Burada bırakın denetlemeyi bizden bağımsız bizim dışımızda olaylar gelişiyor.Ağaçlar kesiliyor. Yeni yollar yapılıyor. Yeni tünel açılıyor.Yine de insanlar vazgeçmiyor. Doğayı korumak istiyor. Sinop!a giderken Botabat'a uğradık  kebabı yedik.
 Ara sokaklara dalınca eski evleri gördük.

                                           Elimde makina değişik kareler yakalamaya çalıştık.




                                                               Eski ile yeni bir aradaydı.
Yine de aklımda sorular biz yaşamı ne kadarını denetleyebiliyoruz. Gelecek için ne gibi önlemler alabiliriz düşüncesi aklımdan çıkmadı.
                      Doğa muhteşem,Bu fotoğraf araba hareket halindeyken çekildi.
                  Eski'yi korumak gerek.İçinde yaşanmışlıklar var.Anılar,geçmiş var.Ayakta kalmak var. Mücadele var.

4 yorum:

  1. İçimizde ki karmaşa da diyebilirmişsiniz. İçinizde bir fotoğrafçı var, bir de sanırım.

    YanıtlaSil
  2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  3. Ben Nükleer santral üzerinden kadını ya da tersi anlatmak istedim.Kadının
    bizim ülkemizde var olma süreci . Ancak daha uzun yazmak gerek. Bir de
    çevre kirlenmesi doğal dengenin bozulması. Teşekkürler bahçe perisi. Fotoğrafçılık üzerinde çalışmalar devam ediyor. Fotoğrafçılık çok derin konu. Ben başındayım.

    YanıtlaSil
  4. Bu ülkede yaşıyorsanız her an bir mücadele gerkiyor. Nükleere hayır tabii ki ama insanlar bıktı isyan etmekten ve bir sonuca ulaşılamıyor bu çok kötü. Bir batı toplumunda böyle değil. Oralarda düşünceye saygı var, çözüm üretme çabası var. Ama bizde tam tersi. Siz ve eşiniz o kadar yol gitmişsiniz çok duyarlı olunması gereken bir konu ama dinleyen yok. Gene de bu uğurda size sonsuz başarılar diliyorum.

    YanıtlaSil

Ne okuyoruz? Babamın Tenekeleri Zehra Konukman'ın ilk kitabı

                                                                                                                                            ...